De door de Installatiearchitect (I-architect) geschatte kosten van de W-installaties bedroegen € 79.350, bestaande uit:

 • HR CV ketel en gasleidingen
 • Warm en koud water installatie
 • Vloerverwarming
 • Wtw installatie
 • Kanalen roosters ventilatie
 • Regeltechniek CV installatie

(let op: warmtepomp zit er niet in; dus kosten koeling ook niet..)

Omdat ik zag dat de W-installatie nogal prijzig zou worden was ik benieuwd naar de kosten. Een belangrijke vraag hierbij was: hoe gaan we verwarmen/koelen? Een moeizaam traject volgde.

De meningen van de mensen die ik hierover sprak, liepen uiteen. Alles via de lucht? volgens sommigen is dit een mooie renovatieoplossing, maar niet iets voor een nieuw pand. In een nieuw pand moet je gebruik maken van vloerverwarming, aangevuld met airco’s. Nee zeiden anderen: vloerverwarming/koeling in combinatie met topkoeling (inductieunits). En dan de discussie: wel of geen aardwarmtepomp? Of luchtwarmtepomp? U begrijpt het al: het duizelde mij.

Daarom nodigden we enkele leveranciers/fabrikanten uit om ons te helpen met het beantwoorden van onze vragen. Een moeizaam traject. Niemand had eigenlijk tijd om ons verder te helpen. De gemiddelde doorlooptijd van een offerte bedroeg zo’n 2 maanden (!). Erg frustrerend.

Maar de volhouder wint, uiteindelijk kwam er een oplossing uit waar we nog steeds erg blij mee zijn tegen een redelijke prijs. Hierbij een kort overzicht van de ons aangeboden oplossingen.

Ik had goede verhalen gehoord over systemen van Samsung en Mitsubishi, daarom hen eerst maar uitgenodigd.

De Samsung installateur bood een zogenaamd VRF systeem aan met een 8pk buitenunit en een prima verwarmingsrendement. De verwarming en koeling gaat volledig via units die in het plafond worden gehangen.

Aangeboden werd een 8pk buitenunit met 6 binnendelen.
Het maximale koel- en verwarmingsvermogen is zo’n 22 kW.
De prijs hiervan is € 32.350.

Voor de luchtverversing werden 2 WTW’s aangeboden met een verversingscapaciteit van 690 – 1000 m3uur en een electriciteitsverbruik van elk 450 W met een rendement van maximaal 85%. Prijs: € 8.650 per stuk.

Deze installateur bood geen oplossing voor de verwarming van de begane grond; ook konden we niet alle vertrekken op de verdiepingsvloer afzonderlijk verwarmen aangezien hier minimaal 9 binnendelen voor nodig zijn.

Ook de Mitsubishi installateur bood een VRF systeem aan voor de verdiepingsvloer. Dus ook geen oplossing voor de begane grond.

Het door hen aangeboden systeem heeft een koel- en verwarmingsvermogen van zo’n 25-27 kW. Zij bieden een hele fraaie feature: tegelijkertijd verwarmen en koelen. Kosten: zo’n € 8500 extra.

De aangeboden WTW heeft een capaciteit van 800 m3/uur.

Totale prijs: zo’n € 65.000. Een 5kW kleinere uitvoering kostte € 60.284.

Geen van beide installateurs wilde iets uitrekenen qua benodigd verwarmings- en koelvermogen of zei “dat doen we wel als we de opdracht krijgen”. Het voelde niet goed.

Daarom nog maar een derde installateur gevraagd.
Deze bood een gelijktijdig verwarmen/koelen systeem van Daikin aan.

Kosten: € 63.200.

Ventilatiesysteem 1500 m3/h: € 38.125.

Ook hier geen berekeningen en veel te duur. Gaan we dus niet doen. Na nog enkele mensen gesproken te hebben kwamen we uiteindelijk bij warmtepomp leverancier Ecoforest uit. Hun dealer in de regio, Thermoplan begreep waarom wij berekeningen uit wilden laten voeren en bracht ons in contact met van Nieuwkerk Installatie berekeningen in Naaldwijk. Wij waren naïef en dachten dat zij vaker samengewerkt hadden, maar dit bleek het eerste project te zijn 😉

Uit de warmteverlies berekening volgde dat voor verwarming van het hele pand minimaal tussen 9.158 Watt (bij Qv10=0,15) en 10.361 Watt (Qv10=0,3) nodig is. De Qv10 waarde is een maat voor de luchtdichtheid. De totale warmtebehoefte is berekend tussen de 5.884 Watt en 13.274 Watt (zie deze pagina).

Uit de koellast berekening volgde dat om alle ruimtes bij warm weer op 25 gr C te houden, er een minimaal koelvermogen van 22.130 Watt nodig is. De totale koelbehoefte is berekend tussen de 16.522 Watt en 25.621 Watt en is dus ruwweg 2-3 keer groter dan de verwarmingsbehoefte.

Op basis van deze informatie kwam Thermoplan tot de conclusie dat een grondwarmtepomp in deze situatie geen goede keuze is. Er is daarom gekozen voor een luchtwarmtepomp die met behulp van 2 brinewater (=water met glycol) leidingen is gekoppeld aan een dubbele draaikoeler op het dak.

Aangezien Thermoplan noch ventilatiesystemen noch domotica systemen levert, hebben we Kolsters Installatietechniek (een bekende relatie van ons) gevraagd dit gedeelte en de andere benodigde werkzaamheden uit te voeren. Zo zijn zij verder gegaan met de berekeningen van van Nieuwkerk op basis van de gebruikte componenten.

Voor de besturing van de W-installatie konden we helaas niet toe met een standaard thermostaat. In plaats hiervan is voor een UVR16x2 regelaar van Technische Alternative gekozen. Deze regelaar krijgt de temperatuurinformatie van de verschillende ruimtes via een Modbus over IP interface aangeleverd. Ook de temperatuurinstellingen komen via deze interface binnen. De regelaar stuurt met deze informatie de warmtepomp, WTW units, vloerverwarmingskleppen en diverse inductieunits aan. Uiteindelijk hebben we ook de warmtepomp via de Modbus gekoppeld aan de CMI.
De W-installatie wordt gemonitord door een bijzonder fraai PC-software pakket van Lunatone genaamd Winsol.

Hiermee kwamen we op de volgende kosten uit:

 • Warmtepomp: € 17.500
 • Vloerverwarming: € 19.728
 • Ventilatie: € 32.900 (2x WTW 600 m3 + enthalpiefilters + WTW koelunits)
 • Regelinstallatie: € 12.350
 • Water/riolering/sanitair/Quooker: € 7.279

Hiermee komen de totale kosten van de W-installatie inclusief koeling voor het hele pand op € 89.757. We besloten om in de hal geen ventilatievoorzieningen te maken.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment