De door de I-architect geschatte kosten van de E-installaties bedroegen € 73.200, bestaande uit:

 • Veiligheidsaarding
 • Kabelgoten etc.
 • Hoofdverdeelinrichting
 • Verlichtingsarmaturen incl. daglichtregeling
 • Automatische schakeling verlichting op basis van aanwezigheid
 • Noodverlichting
 • Netwerkbekabeling
 • Uitgebreid brandmeldsysteem
 • Beveiliging
 • Bliksembeveiliging
 • Terreinverlichting

Voor de E-installatie hadden we weinig bijzondere wensen.

We besloten om de screens handmatig te bedienen: zo kan iedereen zelf bepalen hoeveel zon er in zijn of haar kamer binnenkomt. We hebben € 2.500 extra uitgegeven omdat na enige tijd bleek dat we voor de screens een windbeveiliging nodig hadden. Waarom vertelde niemand dit ons vooraf?

Een brandmeld- en bliksembeveilingssysteem bleek gelukkig niet nodig te zijn.

Omdat we de verlichting automatisch aan en uit wilden laten gaan, zijn er ook geen schakelaars nodig. Uiteindelijk is er 1 schakelaar overgebleven: voor de buitenverlichting bij de roldeur. Een overweging is om nog een schakelaar in de vergaderruimte toe te voegen om het licht handmatig te kunnen dimmen.

Omdat we graag het energieverbruik in de hand willen houden, hebben we besloten om het gebouwgebonden electriciteitsverbruik met een aparte kWh meter te meten. Aan de kWh meter is een Youless energiemeter gekoppeld waarmee het verbruik realtime gemonitord kan worden op het Enelogic energieplatform.

Om te zien wie er bij de voordeur of roldeur staat, hebben we een videofooninstallatie met gecombineerde deuropener laten installeren.

Het automatisch schakelen van de verlichting bleek toch iets ingewikkelder dan we aanvankelijk dachten. Uiteindelijk is het als volgt uitgevoerd:

 • Hal: aanwezigheidssensor.
 • Enkele kasten: deurschakelaar.
 • Zodra het alarm aan gaat, wordt alle verlichting op de verdiepingsvloer uitgeschakeld. Hiervoor hebben we een koppeling met het Dali systeem toegevoegd aangezien de verlichting in de kantoren via het Dali systeem gaat.
 • Zodra het alarm uit gaat, wordt een gedeelte van de gangverlichting op de verdiepingsvloer aangeschakeld. Een ander gedeelte van de gangverlichting wordt aangeschakeld als het lichtniveau te laag is.
 • De verlichting in de kantoren wordt aangeschakeld zodra aanwezigheid gedetecteerd wordt. De Dali sensoren die hiervoor gebruikt worden bevatten tevens een temperatuur- en lichtsensor die het lichtniveau meet.
 • De hoeveelheid verlichting (daglichtregeling) wordt geregeld door de Dali lichtsensoren.

De componenten van het Dali systeem zijn geleverd door Lunatone, een Oostenrijkse fabrikant van Dali componenten die in Nederland niet zo bekend is. Het Dali systeem is gekoppeld via Modbus over IP naar een Iridium Mobile server.

De Iridium Mobile server draait op een compacte Windows PC. Vanaf deze PC kun je met behulp van een mobiele Iridium app de gewenste temperaturen instellen. De ingestelde en gemeten temperaturen worden via Modbus over IP gecommuniceerd naar de besturingscomputer van de W-installatie.

Het is gebruikelijk dat voor de verlichting een verlichtingsplan gemaakt wordt. Dit doen de leveranciers van de armaturen graag voor je – gratis. Ze hebben hiervoor hele fraaie software. Het is wel belangrijk om te controleren of ze hun werk goed doen, maar onze E-installateur heeft ons hierbij prima geholpen.

Het is ook belangrijk je te realiseren dat het energieverbruik voor verlichting een belangrijk onderdeel van de EPC-berekening is. Zo had de I-architect uitgerekend dat het geïnstalleerde lichtvermogen 2158 Watt zou moeten zijn, en dat we door het gebruik van allerlei sensoren op een jaarverbruik van 4595 kWh uit zouden komen. Wat ik wel kan zeggen is dat het uiteindelijk geïnstalleerde vermogen iets hoger is geworden, we zijn op 2532 Watt uitgekomen. Op een volgende pagina kunnen we lezen wat het verbruik tot nu toe is geweest.

Helaas hebben we nogal wat onnodige kosten moeten maken. Zo hebben we tot nu toe zo’n € 7.500 extra uit moeten geven omdat de domotica leverancier z’n werk onvolledig heeft uitgevoerd. Hiermee kwamen de totale kosten voor de E-installatie inmiddels op € 71.204; iets onder de begroting van de I-architect.

Helaas blijkt een Windows PC voor het instellen van de verlichting en het meten van de temperaturen totaal ongeschikt. We hebben daarom bedacht hoe we deze kunnen elimineren. Ons is gebleken dat gebruikers voor de verlichting eigenlijk niets hoeven in te stellen. Verder hebben we in overleg met Lunatone enkele aanpassingen voor de router bedacht waardoor de Windows PC inmiddels is geëlimineerd.

Na een software update van de Dali router kan de CMI de actuele temperaturen via Modbus over IP direct uitlezen uit de Dali router. Via een bedieningsunit met aanraakscherm van Technische Alternative die we op de verdiepingsvloer plaatsen, kunnen we de temperaturen in de verschillende ruimtes instellen en uitlezen.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment