Het bouwen van een nieuwe woning doe je niet zo vaak in je leven. Wij ook niet. Daarom hebben wij goed nagedacht over de wensen waaraan deze woning moet voldoen:

  1. Iets meer ruimte om ons huis heen.
  2. Een ruimere garage.
  3. Een houtkachel.
  4. Een fraaie vijver.

De kinderen wilden graag  een kelder erbij hebben.

Zo kwamen we op een huis uit waarvan wij dachten dat het niet mogelijk is om deze met een houtkachel te verwarmen. Na het nodige rekenwerk zijn we er achter gekomen dat dit wel degelijk kan.

walltherm

Uiteindelijk gaan we zo’n 2 m3 hout per jaar verstoken voor de complete verwarming van ons huis. Om er zeker van te zijn dat dit ook gaat lukken zijn we bijna een jaar aan het puzzelen, zoeken, uitrekenen en verifiëren gegaan om uiteindelijk om de oplossing uit te komen die ik binnenkort ga beschrijven.

Om het hoe en waarom van deze oplossing te begrijpen heb ik bijna 20 pagina’s geschreven over onderwerpen waar ik tegenaan gelopen ben. Begin bij het begin zou ik zeggen, dat is hier. Ben je alleen geinteresseerd in de keuzes die we hebben gemaakt? Begin dan hier.

Als je vragen hebt, schroom niet ze stellen op de reactiepagina. Het is mijn bedoeling de pagina’s te zijner tijd aan te passen en/of te verduidelijken waar nodig.