Over weinig onderwerpen is de laatste weken zoveel geschreven als mondkapjes.
Allereerst over het nut van mondkapjes. Een korte zoektocht op internet leidt tot de volgende opinies:

 • Mondkapjes helpen alleen als je ze goed draagt.
 • Ze hebben geen toegevoegde waarde omdat wanneer iedereen zich aan de afspraken houdt (1,5 meter afstand houden en je handen regelmatig wassen) dat voldoende moet zijn om besmetting te voorkomen.
 • Als zieke mensen mondkapjes gaan dragen zouden ze kunnen denken: nu kan ik wel naar buiten.
 • Er is een groot tekort aan mondkapjes, daarom is het niet gewenst dan anderen dan zorg mensen deze dragen.

Maar schoorvoetend melden experts dat mondkapjes in bepaalde situaties toch een bijdrage kunnen leveren in de komende maanden als we hopelijk weer terug gaan naar een normaler leven. Denk bijvoorbeeld aan kappers. En de laatste die ik wil noemen is: gebruik vooral geen zelfgemaakte kapjes, maar koop gekeurde beschermingsmiddelen.

Ik ben geen viroloog, dus verwacht van mij geen medisch onderbouwde mening of we deze wel of niet moeten dragen. Ik heb wel leren nadenken over ingewikkelde onderwerpen en denk wel enkele zinnige argumenten over dit onderwerp te kunnen zeggen. Aan u lezer om deze op waarde te schatten.

Mondkapjes zijn al lange tijd op de markt als hulpmiddel om te voorkomen dat je er allerlei vervelende en gevaarlijke stoffen via je mond en/of neus binnen kunt krijgen. Het effect is vaak direct merkbaar: als je in een stoffige ruimte rondloopt, is dit veel aangenamer met dan zonder mondkapje. Wat je ook merkt met zo’n ding op je gezicht, is dat deze na verloop van tijd zo vies wordt, dat je deze gaat vervangen. Sommige kapjes hebben verwisselbare filters, sommigen gaan een dag mee en andere zijn binnen een uur al aan vervanging toe. Niet omdat het filter vol zit, maar omdat een touwtje afgebroken is.

Wat het vervelende van virussen is, is dat deze zo klein zijn dat je ze niet kunt zien, noch kunt voelen. Maar je kunt er wel degelijk door besmet raken. Dus het maken van een goed masker is niet zo eenvoudig.

Nu zijn er in de markt 2 types maskers waar vaak over gesproken wordt om te voorkomen dat je zelf besmet wordt met virussen of anderen besmet. Dit zijn de zogenaamde FFP2 maskers en de chirurgische maskers. Chirurgische maskers zijn met name bedoeld om de omgeving te beschermen tegen druppels die ontstaan bij spreken, hoesten en niezen. FFP2 maskers zijn bedoeld als ademhalingsbeschermingsmasker.

Het wetenschappelijke tijdschrift Nature Medicine heeft op 3 april jl. een artikel geplaatst over het gebruik van chirurgische maskers bij het tegenhouden van Corona virussen.
Met als belangrijkste conclusie dat deze maskers wel degelijk kunnen helpen bij het voorkomen van verspreiding van corona virussen.

Als ondernemer die veel zaken in China en andere landen doet, zijn me van verschillende kanten mondkapjes aangeboden. Ook hoor ik van klanten in andere landen verhalen en lees ik kranten en websites over wat er zoal in de wereld gebeurt op het gebied van mondkapjes. Enkele observaties.

 • In steeds meer landen worden ook door mensen die niet in de zorg werken, mondkapjes gedragen.
 • Nederland is maar een heel klein land. Als je ziet dat overal om je heen mondkapjes gedragen worden, hoe sterk is dan het argument dat we de beperkt beschikbare mondkapjes alleen door zorgpersoneel moeten laten gebruiken?
 • De productiefabriek van de wereld, China, staat te trappelen om ons grote aantallen mondkapjes te leveren.
 • Veel mondkapjes die geleverd worden, zijn niet van de gewenste kwaliteit.

De beste manier om een Corona besmetting bij jezelf te voorkomen is door jezelf onmiddellijk in quarantaine te plaatsen en hier pas uit te komen zodra je hiertegen gevaccineerd kunt worden. Uiteraard werkt dit alleen als je op dit moment nog niet besmet bent.
We begrijpen allemaal dat dit geen haalbare kaart is voor de meesten van ons. Daarom heeft onze overheid ervoor gekozen om maatregelen te treffen om de verspreiding van het virus zoveel als mogelijk te voorkomen: afstand houden van elkaar, handen wassen en de beperkte medische beschermingsmiddelen die er zijn inzetten voor zorgpersoneel. Tot nu toe lijkt deze maatregel effectief te zijn.

De gevolgen zijn ook groot: het economische en sociale leven is vrijwel tot stilstand gekomen. De financiële (en daarmee ook sociale) gevolgen zijn voor velen dramatisch en daar zullen we in de komende tijd meer en meer mee geconfronteerd gaan worden.

Het is daarom van het grootste belang voor ons allemaal dat we zo snel mogelijk naar een situatie terug gaan waarin het sociale en economische leven weer zoveel als mogelijk genormaliseerd wordt.

Ik denk dat mondkapjes hier een belangrijke rol in gaan spelen. Simpelweg omdat aangetoond is dat deze coronavirussen tegenhouden. Houden ze deze voor 100% tegen? Ja, als je alle richtlijnen volgt die hiervoor toegepast worden in omgevingen waar met coronapatienten gewerkt wordt. In alle andere situaties zal de bescherming minder zijn.

Op basis van hetgeen ik hierboven heb geschreven is het mijn voorzichtige inschatting dat het goed genoeg kan werken voor veel mensen. En laten de deskundigen dan maar vertellen wat goed genoeg en voor wie wel/niet concreet betekent.

Wat kan ik als ondernemer hierin betekenen? Ik denk na over welke producten we op de markt zouden kunnen brengen. Aan welke eisen moeten deze producten voldoen?

Laat ik beginnen met de producten die nu aangeboden worden op de markt.
Een goed overzicht wordt gegeven op deze website. Ik pak er een paar uit.

 • FPP2 mondkapjes. In China worden deze KN95 genoemd. De verschillen zijn miniem. Zie https://multimedia.3m.com/mws/media/1791500O/comparison-ffp2-kn95-n95-filtering-facepiece-respirator-classes-tb.pdf voor de verschillen. Deze worden aangeboden voor prijzen rond € 1,50 in China bij 1000 stuks afname. Met vervoer, BTW en alles erbij kosten deze dan uiteindelijk zo’n € 5 – 7,50 per stuk in de winkel in Nederland. Na verloop van tijd gaat dat misschien zakken naar € 3 – 5.
 • Chirurgische mondkapjes. Deze worden aangeboden voor prijzen rond € 0,30. Verkoopprijs: ik schat rond de € 0,75 per stuk.
 • Comfortabele mondkapjes (zie foto aan het begin van dit artikel). Deze kosten ongeveer het dubbele van de chirurgische.

De afgelopen weken heb ik verschillende samples laten komen uit China. Tot op heden heb ik nog geen grote bestelling durven plaatsen. De reden: kwaliteit. Want een mondkapje mag dan wel CE gecertificeerd zijn (wat wettelijk verplicht is), maar dit is geen garantie voor kwaliteit. Welke kwaliteitseisen mag je stellen aan zo’n product? Ik heb geen idee. De samples die ik tot nu toe heb gekregen gingen vrij snel kapot. In de krant lees je ook alleen maar over kwaliteitsproblemen.
Het is mijn inschatting dat er momenteel erg veel mondkapjes geproduceerd worden die van slechte kwaliteit zijn. Omdat we deze de komende tijd nog wel nodig zullen hebben, wil ik daarom niet te snelle stappen zetten om grote aantallen te bestellen.

Het is gebruikelijk dat productontwikkeling vele maanden in beslag neemt. Deze tijd wordt nu niet genomen met de genoemde problemen tot gevolg. Het is daarom van het grootste belang om tot kwaliteitscriteria te komen zodat er serieus opgeschaald kan worden.

Een ander aspect is design. Tot op heden kom je bijna alleen nog maar ‘medisch uitziende’ mondkapjes tegen. Ik denk dat dit echt beter moet kunnen. Gelukkig heb ik de eerste voorbeelden al gezien op het internet. Fraai vormgegeven mondkapjes die uit 2 delen bestaan: een filter die dagelijks vervangen moet worden en een fraai stoffen omhulsel die prettig draagt.

Om voldoende mondkapjes beschikbaar te krijgen is het daarom van het allergrootste belang dat de overheid ons gaat vertellen wat ons te wachten staat. Regeren is vooruitzien 😉 Dat we mondkapjes gaan dragen en in welke situaties.

Tot nu toe lijkt hier nog weinig tot geen aandacht voor te zijn. In Den Haag zie je dat als ze een maatregel bedacht hebben, dat deze meteen resultaat heeft: voldoende coronatesten, een app die aan allerlei eisen moet voldoen. Zijn mondkapjes de volgende? Ik hoop dat we met z’n allen tot dit besef gaan komen zodat we zo snel mogelijk met goede producten op de markt kunnen komen.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment