@copyright www.kennisinstituutKERN.nl

Aanleiding

Toen wij eind 2013 op het idee kwamen om een nieuw huis te gaan bouwen, zat de bouw nog midden in de crisis. Wij konden relatief makkelijk een kavel grond vinden en besloten deze toen direct te kopen. Vervolgens zijn we op zoek gegaan naar een architect. Hij vroeg ons naar onze wensen. Omdat wij altijd veel plezier beleefden aan onze houtkachel in onze jaren 70 woning, kwam deze er op de wensenlijst bij.

Bij het bespreken van het ontwerp van het huis kwam de houtkachel ook weer langs. Volgens onze architect Bas Spanjers konden we ons hele huis misschien wel met de houtkachel verwarmen als je de juiste maatregelen neemt.
We waren erg verbaasd hierover; dan heb je wel erg veel hout nodig! We moesten tenslotte een vrijstaand huis van 1000 m3 gaan verwarmen.
Helaas kon Bas ons geen garanties geven. Dit was (en is nog steeds) niet gebruikelijk in de Nederlandse bouw.

Meten = weten

Als elektronica ontwerper heb ik de ervaring dat als je iets voor de eerste keer bouwt, dit nooit in een keer werkt. Waarom zou dit wel voor een huis gelden? We besloten daarom op zoek te gaan naar een antwoord op deze vraag.

Via Paul Cornelissen van de website warmtecheck.nl kwamen we bij de stichting PassiefBouwen uit. Volgens Paul moesten we maar eens bij het Passiefhuis van Gerben Bos, inmiddels bestuurslid van de Stichting Passief Bouwen, gaan kijken en praten.

Zogezegd, zo gedaan. Gerben wist ons snel te overtuigen van de voordelen van de passieve bouwmethode.

Meerkosten

Uiteindelijk hebben we voor 5% meerkosten ten opzichte van de totale bouw een woning gebouwd die comfortabel is en minder energie gebruikt dan we uitgerekend hebben volgens de passief huis berekeningsmethode (beter bekend onder de naam PHPP).

Volgens de stichting PassiefBouwen is dit het eerste traditioneel gebouwde huis in Nederland dat het Passiefbouwen keur certificaat heeft gekregen.

We wonen alweer sinds december 2015 in onze nieuwe woning. En ‘s winters genieten we nog steeds enkele avonden per week van een fraaie houtvlam in de woonkamer.

We hebben nu 3 winters meegemaakt en stoken gemiddeld zo’n 3 m3 hout per jaar.

Uiteraard hebben we de woning ook voorzien van een luchtwaterwarmtepomp. Om het tapwater in de zomer te kunnen verwarmen en het huis te kunnen koelen. En mochten we geen hout meer hebben, om in de winter het huis te verwarmen.

Resultaat

Wij zijn erg blij met de gekozen bouwmethode en kunnen deze iedereen aanraden.

Oh ja, sinds wij ons huis zijn gaan bouwen, is er het nodige in beweging gekomen. De Van Gas Los beweging heeft het voor elkaar gekregen dat alle huizen op termijn van het gas af moeten. En CO2 uitstoten willen we sinds enkele jaren ook niet meer.

De Passief Bouwen methode is voor beide wensen – onbetwist – de beste oplossing. De Nederlandse bouwmarkt is nog niet zover, maar ik ben ervan overtuigd dat in 2030 niet anders meer gebouwd wordt dan Passief. En als u in 2030 uw woning wilt verkopen, dan verwacht ik dat de waarde van een Passief gebouwde en gecertificeerde woning stukken hoger is dan van een niet-gecertificeerde Nul op de meter woning uit 2019.

Wilt u meer informatie over passief bouwen? Op de website van de stichting Passiefbouwen vind u hier veel informatie over, maar ook op mijn website. Mocht u het antwoord op uw vraag niet kunnen vinden dan mag u natuurlijk ook met mij contact opnemen.

 

1 reactie

  1. Ik heb je blog over de passief gebouwde woning met erg veel interesse gelezen. Wij hebben ook bouwplannen, al worden die nu door de corona-situatie op de lange baan geschoven. Het onderwerp “van het gas af” is heel prominent in onze verzameling van informatie. Ik ga je website aandachtig bestuderen.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment