Ook in het 2e jaar hebben we zo nauwkeurig mogelijk ons energiegebruik bijgehouden. Zoals ik in de vorige blog beschreef, hebben wij ons huis volgehangen met meetapparatuur en kunnen wij de volgende zaken meten: de temperatuur per kwartier in elke ruimte; het verbruik van de warmtepomp en het opgeleverde vermogen van de zonnepanelen (elk per 10 minuten). Uiteraard levert de slimme meter ons ook veel informatie.

Hout: 3 m3

Het houtverbruik is meer dan het vorige seizoen. Dit komt omdat in de decembermaand de zon bijna niet heeft geschenen. En dan krijgen we geen opwarming door de ramen heen, dus moeten we alle warmte zelf opwekken.

Electriciteit: 9.220 kWh

Dit is bijna 1000 kWh minder dan in 2016. Een belangrijke reden hiervoor is de warmtepomp. Deze werkt sinds begin 2017 goed en verbruikte daarom ‘maar’ 1413 kWh tov 1574 kWh in 2016. Zo’n 10% minder dus.

2016 was een matig zonnepanelen jaar, wat resulteerde in een 5% lagere opbrengst. 4671 kWh t.o.v. 4942 kWh in 2016. Dit is nog steeds 0,84% beter dan de landelijke opbrengst berekening (LOB) van Siderea.nl.

Al met al resulteerde dit in een 12% lagere afname bij Greenchoice. Dus dit jaar hoefden we ‘maar’ 4549 kWh af te rekenen bij hen.

Als u wilt weten waarom ons huis zoveel electriciteit gebruikt, dan kun u dit in deze blogpost teruglezen.

In 2018 gaan 2 van de 3 kinderen het huis uit, dus het electriciteits gebruik zal dit jaar ook wel weer iets lager uitkomen.

Warmtemeter toegevoegd

Om een nog beter inzicht te krijgen in ons energieverbruik, hebben we sinds medio december een warmtemeter tussen de hout-cv vergasser en het buffervat geplaatst. Hiermee kunnen we meten hoeveel warmte er door de kachel aan het buffervat wordt afgegeven. Uiteraard meten we het verbruik nu ook via het Enelogic energieportaal.
De eerste resultaten van deze metingen kan ik hier ook al vermelden.

In de periode 18 december t/m 17 januari hebben we 680 kWh warmte aan het buffervat toegevoerd. De warmtepomp heeft in deze tijd 31 kWh aan het CV systeem geleverd en 72 kWh aan het tapwater. Het elektriciteitsverbruik van de warmtepomp was 34 kWh en heeft dus gewerkt met een COP van ongeveer 3.

We weten inmiddels dat we met 1 kg droog haagbeuk hout ongeveer 1,6 kWh energie aan het buffervat toevoeren. Dit rendement blijkt nogal af te hangen van de hoeveelheid hout die we stoken: als we op een avond 20 kg stoken, dan is de opbrengst zo’n 33 kWh; we hebben een keer 27 kg gestookt en dit leverde 50 kWh op.

680 kWh warmte / 1,6 = 425 kg hout. 1 m3 haagbeuk is 750 kg, dus dit is ongeveer 0,6 m3 hout. Aangezien we tot 23 december veel last hadden van nat hout door regen en veel wind, vermoed ik dat we wel 1 m3 hout hebben verstookt.
Overigens hebben we dit probleem opgelost door een winddoek voor het houthok te monteren en een tweede houtkar in gebruik te nemen.

Door al deze maatregelen verwachten we ook de hoeveelheid hout die we stoken terug te kunnen brengen.

Geplande innovatie

Voor dit jaar staat er nog een innovatie op het programma: we willen het houtgebruik gaan meten. We hebben een idee hoe we dit willen realiseren; als er meer mensen geinteresseerd zijn, laat me svp weten! Dan maak ik hier t.z.t. ook een blogpost van 😉

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment