Aanleiding

We waren niet tevreden met het Wifi systeem dat we begin 2016 in ons huis hadden geïnstalleerd. Ik zat me continue te ergeren dat ik handmatig het goede accesspoint (AP) moest kiezen en inloggen; we hadden geen gastnetwerk dus iedereen die bij ons kwam maakte gebruik van ons eigen netwerk. Verder was de ontvangst niet overal even goed of ronduit slecht.
Begin dit jaar ging het AP in de meterkast defect en dit was het moment om op zoek te gaan naar een betere oplossing. Aan deze oplossing stelde ik de volgende eisen:

  1. Goede ontvangst in het hele huis en de tuin (later bijgesteld naar minimaal 50 Mbps down / 25 Mbps up)
  2. 1 inlog voor alle APs
  3. Gastnetwerk met aparte inlog

Omdat ons huis (net als de meeste nieuwe huizen) net een kooi van Faraday is, heb je binnenshuis geen last van naburige APs en heb je op elke verdieping een AP nodig om een goede dekking te krijgen.

Marktonderzoek

Als je gaat zoeken op de markt naar goede en betaalbare Wifi oplossingen, is het aanbod teleurstellend weinig. Voor thuissituaties worden met name draadloze (Mesh) APs aanbevolen; met draadloos bedoel ik hier de koppeling tussen het bedrade netwerk en de APs. Dit is misschien leuk om in een hoekje in huis net meer ontvangst te krijgen, maar conceptueel is dit een slechte oplossing.

Aan de andere kant heb je oplossing die bestaan uit professionele APs waar je heel veel in kunt stellen en die bedoelt zijn om tientallen gebruikers tegelijkertijd te bedienen. Hier zit een configuratie- en managementsysteem achter waarvoor je eerst een opleiding gevolgd moet hebben. Als je rekent op zo’n € 500 per AP, en je hebt er 5 nodig, dan kom je op een oplossing van zomaar € 4000-5000 voor een woonhuis uit. Dit had ik er niet voor over.

Totdat ik op Tweakers.net ging zoeken en uitkwam bij het Unifi systeem van het bedrijf Ubiquiti.

Het Ubiquiti Unifi systeem

Ubiquiti zou een oplossing moeten hebben die bij mijn behoefte past. Vervolgens ging ik naar hun website (ubnt.com). Als je op het menu Consumer klikt, kom je bij hun Mesh systeem uit. Dit wilde ik dus niet, maar na op Unifi geklikt te hebben kwam ik bij hun Enterprise Wifi System uit. Wow, dit zag er indrukwekkend uit! Een dashboard waarop je kunt zien wat je APs en apparaten doen. Statistieken en nog veel meer! En vervolgens maar eens uitzoeken hoe dit systeem dan wel in elkaar zit. Dat was nogal een puzzel, vandaar dat ik dat hier nog even kort beschrijf.


Het hart van het systeem bestaat uit een (gratis) controller. Freaks kunnen deze op een oude Linux server installeren, maar ik heb deze gekocht met een stukje hardware van hun. Dit apparaat heet de Cloudkey en kost zo’n € 95. Fraai is dat deze gevoed wordt via de netwerkkabel. Vervolgens heb je voor elke verdieping een AP nodig. De goedkoopste, de AC Lite uitvoering is goed genoeg. Deze kost zo’n € 90 per stuk incl. 24V PoE adapter. Als je deze met 48V PoE wilt hebben, moet je de AC PRO uitvoering kopen. Deze kost zo’n € 145. Een ander voordeel van de PRO is dat deze spatwaterdicht is, dus je deze onder een afdak o.i.d. hangen. Wij hebben deze buiten onder de veranda gehangen.
Omdat mijn switch al behoorlijk vol zat, heb ik besloten er een 9 poorts managed switch met PoE van Unifi bij te kopen. Deze kost zo’n € 135 en bespaart enkele adapters in de patchkast. Het leuke van deze switch is dat je deze ook terugziet in de controller. Nu heb ik dus hun Cloudkey, 8 poorts switch, 3 AC Lite APs, 1 AC Pro AP en 1 AC LR AP.

Het systeem werkend krijgen

Nadat je alle apparaten hebt geïnstalleerd, kun je deze configureren vanuit de controller. Je hoeft dus niet meer bij elk afzonderlijk apparaat in te loggen om dit te doen! Door op het AP te klikken in het AP menu, kun je van alles bekijken en configuren in het AP.
Nadat ik dit allemaal had gedaan, ging ik op zoek naar de optimale instellingen. Om te beginnen alles maar op *auto* zetten. Wat wekte mijn verbazing dat het allemaal meteen werkte!

Maar de pret was van korte duur. Toen ik de volgende dag met mijn ipad het internet op wilde, kreeg deze geen verbinding met het netwerk. M’n iphone ook niet en enkele andere apparaten ook niet. Na veel gedoe wel, maar dit was natuurlijk niet de bedoeling. Vervolgens via de controller contact opgenomen met Ubiquiti support via de chat. Ik werd vrijwel meteen te woord gestaan. Na een firmware update, alle zendvermogens op minimaal gezet te hebben en de wifi kanalen handmatig toegewezen te hebben aan de verschillende accespoints (inmiddels was ik wel weer een week verder) was dit probleem opgelost.

Vervolgens vond ik de downloadsnelheid nogal wisselend. Tegenwoordig moet je op elk apparaat per dag zo’n 500 MB (!) aand apps updaten en dit frustreert mij steeds meer. Met een verbinding van 10 Mbps kost dit zo’n 7 minuten. Met een verbinding van 50 Mbps 100 seconden. Omdat ik de smaak te pakken had wat je allemaal kunt zien en instellen op de controller, besloot ik om uit te zoeken waarom de throughput snelheid zo varieerde. Hiervoor gebruikte ik de app Speedtest (Speedtest by Ookla) dat voor de meest populaire apparaten (Android, Windows, Mac, IOS) beschikbaar is. Een lang onderzoekstraject met goede ondersteuning van Ubiquiti volgde.

Conclusies

Uiteindelijk ben ik tot de volgende conclusies gekomen:

  1. Het Ubiquiti systeem is een erg leuk systeem voor thuis.
  2. Het systeem werkt stabiel. Ik heb nog geen serieuze uitval of storingen gezien.
  3. De controller geeft niet altijd betrouwbare informatie over de toestand van de APs. Om dit op te lossen, moet je de controller opnieuw opstarten.
  4. Er komen vrijwel elke week firmware updates uit. Je kunt deze automatisch installeren, maar ik betwijfel het nut.
  5. De throughput die ik haal op 2.4GHz is zo’n 70 Mbps up/down. Prima dus.
  6. De throughput die ik haal op 5GHz is zo’n 10 Mbps down en 180 Mbps up. Waardeloos dus. Ik kan niet anders concluderen dat dit veroorzaakt wordt door hardware problemen in dit apparaat. Voor deze prijs kun je ook niet alles verwachten. 5GHz heb ik daarom uitgezet.

Al met al is dit systeem dus een hele leuke oplossing voor Wifi voor kleine installaties, maar de pretentie “Enterprise Grade Wifi system” wordt helaas niet waargemaakt.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment