Zoals velen van u weten, hebben we ons huis volhangen met meetapparatuur. Zo wordt de temperatuur in elke kamer elk kwartier vastgelegd. Hiermee zijn wij in staat om het klimaat in ons huis optimaal te regelen. Ook kunnen wij nauwkeurig ons elektriciteitsverbruik meten. De grote verbruiker (warmtepomp) en leverancier (zonnepanelen) hebben hun kWh meter waardoor wij per 10 minuten in staat zijn om ons energieverbruik te loggen.

Bij het ontwerpen van ons huis hebben wij uitgerekend hoe groot het energieverbruik van de woning zal zijn. Nu wij een jaar gemeten hebben is het moment aangebroken om het gerealiseerde verbruik te vergelijken met het berekende verbruik.

Hout: 2,4 m3

Voor het verwarmen van onze woning hebben we voornamelijk hout gebruikt. Wij hebben naar schatting 2,4 m3 hout verstookt. 2m3 haagbeuk en 0,4 m3 restafval van het bouwen van het huis (pallets en dergelijke). Het rendement van de houtkachel is ongeveer 95%. 1 m3 hout levert ongeveer 3200 kWh warmte op. Dit levert ongeveer 2,4*0,95*3200 = 7296 kWh energieverbruik. Wij hadden berekend dat ons huis 5613 kWh / jaar nodig heeft. Waar zitten de verschillen in? Wij hebben de volgende oorzaken kunnen bedenken. De eerste is dat als je hout gaat stoken, de woonkamer langzaam opwarmt tot boven de ingestelde temperatuur. Wij schatten dat hier zo’n 10% door is te verklaren. De andere 10% zitten waarschijnlijk in aanname-fouten. Levert 1 m3 hout werkelijk 3200 kWh warmte op? Volgens internet wel, maar hout is soms een beetje nat, en wat is precies 1 m3? Wij zijn in ieder geval erg tevreden met dit resultaat.

Elektriciteit: 10.140 kWh

De warmtepomp doet het helaas nog niet zoals het moet. Deze heeft 1573 kWh verbruikt; wij hadden gerekend op zo’n 1000 kWh. Hierover zijn we nog in gesprek met Daikin (zie aparte blog hierover).

De zonnepanelen werken boven verwachting. Ons was een opbrengst van 4592 kWh beloofd door de leverancier. Volgens siderea.nl zouden ze 4800 kWh moeten leveren, omdat 2016 een zonnig jaar was. Maar ze hebben in totaal 4942 kWh geleverd!

Een forse tegenvaller is ook het energieverbruik door de andere apparaten in ons huis. Ondanks dat we allemaal energiezuinige lampen en apparaten hebben, was het totale verbruik toch nog 10.140 kWh. Hiervan nemen apparaten die continue aanstaan zo’n 4550 kWh voor hun rekening. Dit is continue zo’n 515 Watt. We hebben onderzocht wie de grote boosdoeners zijn. Wat blijkt? Er is geen grote boosdoener! We hebben zoveel apparaten in huis dat dit gewoon de optelsom is van het gebruik van al deze apparaten. Een korte samenvatting:

  • Balansventilator: 60W;
  • Vijverpomp: 45W;
  • Netwerkapparatuur (glasvezel router, 2x switch incl POE, CCTV systeem met 4 camera’s, wifi met 4 AP’s): 100W;
  • NAS: 45W;
  • 2x koelkast + vriezer: 50W;
  • Alle domotica (verwarming; verlichting; screens; monitoring): 100W;
  • Warmtepomp: 20W;
  • Quooker: 10W;
  • Alle telefoonladers, PC’s, monitoren, TV’s, TV ontvangers, Maairobot etc: 75W.

10.140-4550-1573 = 4017 kWh energieverbruik van lampen en apparaten. Dit is ook best veel. Een deel zit in elektriciteit dat gebruikt is om diverse zaken aan te leggen en apparatuur die nog niet goed was afgesteld (diverse verlichting onder andere). Wij verwachten dat dit verbruik dit jaar lager zal worden.

Als je je dit realiseert, dan zie je dat we erg afhankelijk zijn geworden van elektriciteit. Dit levert veel op (comfort), maar komt ook tegen een kostprijs.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment