In een vorige weblog meldde ik al een nieuwe TV gekocht te hebben. En tja, aangezien in moderne LCD TV’s geen fatsoenlijke luidsprekers meer passen, heb je voor het fatsoenlijk kijken naar een film wel een nieuwe set luidsprekers nodig. Hoe ga je dat oplossen in een L-vormige kamer, waar de TV in de hoek van de L staat en de luidsprekers aan het eind van de lange zijde van de L?

Hier heb ik gedurende erg lange tijd m’n hoofd over gebroken. Ik heb dit ook met verschillende (zelfbenoemde) deskundigen besproken en na veel zoeken heb ik de ultieme oplossing gevonden.

Naast het oplossen van dit probleem had ik ook nog de volgende wensen:

  1. Spotify kunnen ontvangen (m’n vrouw was al die rondslingerende CD’s al heel erg lang zat) in de huiskamer zonder m’n smartphone hiervoor op te hoeven offeren.
  2. Eventuele CD’s via m’n bestaande Blu-Ray speler (LG BD300) af kunnen spelen.
  3. M’n Sitecom MD-270 mediaplayer (t.b.v. afspelen zelf-gemaakte video’s, films, muziek die niet op Spotify staat, foto’s) aansluiten op de nieuwe receiver.
  4. De bestaande boxen gebruiken voor het afspelen van muziek.
  5. Alles besturen met 1 afstandsbediening.

De volgende mogelijke oplossingen passeerden de revue.

1. Een surround set met 5 luidsprekers rondom de TV. Goed voor de AV-handel, maar wat elke audiofiel zou moeten weten: deze oplossing werkt alleen als je de luidsprekers juist opstelt ten opzichte van de kijkers. En dat is in onze kamer onmogelijk. Deze oplossing viel dus af.

2. Een verkoper van een gerenommeerde AV-winkel vertelde me: koop gewoon een extra set luidsprekers bij de TV. Hier heb ik lang naar gezocht, maar kon niets vinden wat me aanstond.

3. Totdat ik tegen Dolby Virtual Speaker aanliep… Een techniek om met 2 luidsprekers (eventueel uitgebreid met een Subwoofer) toch een surround-sound effect te creëren. Het aanbod van producten met Dolby Virtual Speaker is beperkt. Vervolgens kwam ik erachter dat de producten die voor het mij beoogde doel Soundbars heten. Er blijkt zelfs een hele website aan gewijd (hier kwam ik zojuist achter bij het schrijven..). En tja, welke soundbar moet je dan kopen? Na de bekende merken (LG, Philips, Yamaha, Panasonic, Samsung) vergeleken te hebben en veel reviews gelezen te hebben kon ik nog geen goede keus maken. En oh ja, wat zijn veel websites toch slecht…  Teleurstellend gewoon dat je op de meeste websites geen antwoord op je vragen krijgt. Of de soundbar was gewoon stereo, of er zat ook een DVD of Blu-ray speler in, of hij had (veel) slechte reviews… ik kon geen overtuigend product vinden. Totdat ik tegen het (voor mij onbekende) merk Polk Audio opliep. Deze Amerikaanse fabrikant blijkt zich gespecialiseerd te hebben in soundbars en heeft hiervoor een eigen techniek ontwikkeld. Met eigenlijk alleen maar positieve reviews! De beste uit de serie, de IHT 6000 wilde ik dus hebben. Want mijn kids, en ook ikzelf, vinden een goede geluidskwaliteit voor films erg belangrijk. En toen dit apparaat gekocht. Uiteraard via internet. In de US kost deze zo’n USD 400 en bij de enige dealer in Nederland € 925. Dan voel je je toch behoorlijk afgezet als je dit ervoor gaat betalen. Dus na even googelen vond ik ‘m voor € 499 incl. BTW en verzendkosten via Amazon.de. Vervolgens deze gekocht en.. hij bevalt uitstekend! Onbegrijpelijk dat zo’n fraai apparaat niet fatsoenlijk in Nederland te koop is.

4. En dan die andere wensen. Een losse Spotify ontvanger (bijv. van Sonos) wilde ik niet hebben. Dit zou weer een kastje erbij betekenen en hier had ik geen zin in. Ik heb nog enige tijd gewacht op de nieuwe Marantz SR-5006, aangezien ik erg tevreden was met m’n Marantz SR-1041. Bovendien vind ik deze er ook erg fraai uitzien. Maar helaas, uiteindelijk bleek deze toch niet met Spotify geleverd te worden. Dus heb ik gekozen voor m’n tweede keus, de Onkyo TX-NR 709. Na enig zoeken en enige telefonische onderhandeling kon ik deze ook voor een hele nette prijs bij een Expert winkel via Amazon.de kopen: voor € 700 incl. BTW en verzendkosten thuis afgeleverd.

Vervolgens was het een hele klus om de nieuwe apparaten te leren kennen. En dan ontkom je niet aan het doorlezen van de handleidingen. Na een en ander goed uitgeprobeerd te hebben, hebben we alle kabels netjes weggewerkt en heb ik me gestort op het volgende onderwerp: de afstandsbediening. Hierover meer in m’n volgende blog.

1 reactie

  1. Leuk artikel. Erg herkenbaar dat eindeloos zoeken naar de gewenste audio apparatuur en uiteindelijk op Amazon terechtkomen. Zo bizar dat de eeuwige bureaucratie rondom product invoer het vaak onmogelijk maakt om zulke goede producten toegankelijk te maken voor de Europese markt. Een lichte troost dat ik niet de enige blijk te zijn die zich hier aan stoort.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment