Een bijzondere energieomzetten is de Douche WTW. Bejubeld door de installatiebranche, maar is deze werkelijk zo interessant als gedacht wordt?

De douche WTW (Warmte Terug Winning) levert een verbetering van 0,05 op voor EPC berekening. Hiermee kun je zo’n 63,7% (flow 9,2 ltr p/m) van de warmte recyclen. Voor een gezin van 4 personen met een standaard douchegedrag komt dit neer op een besparing van ca. 180 m3 aardgas per jaar. Bron: Dutchsolarsystems.com

Er zijn verschillende soorten douchepijpen verkrijgbaar:

  1. Standaard douchepijp-WTW: te gebruiken bij een douchekop van max. 15 ltr/min. Gemiddeld is 8 ltr/min voor een douche. Het rendement hiervan is zo’n 60%.
  2. Bij een stortdouche of meerdere douches is een stortdouchepijp nodig. Het rendement hiervan is zo’n 50%.

Mijn conclusie is dat een Douche WTW interessant is als je slechts 1 badkamer in huis hebt. Een Douche WTW inclusief installatie kost zo’n € 500. 180 m3 aardgas kost zo’n € 120 per jaar. Terugverdientijd: 4 jaar. Bij 2 personen per douche: 8 jaar… Daarbij zal het rendement nog lager zijn als je niet direct achter elkaar doucht (de pijp moet dan elke keer eerst opwarmen) en als je kort doucht.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment