Zoals je in mijn artikel van vorig jaar over mijn wifi oplossing kon lezen, waren er nog enkele problemen overgebleven:

 1. De controller geeft niet altijd betrouwbare informatie over de toestand van de APs. Nieuwe firmware updates hebben dit sterk verbeterd.
 2. Er komen vrijwel elke week firmware updates uit. Je kunt deze automatisch installeren, maar ik betwijfel het nut.
 3. De throughput die ik haal op 2.4GHz is zo’n 70 Mbps up/down. Prima dus.
 4. De throughput die ik haal op 5GHz is zo’n 10 Mbps down en 180 Mbps up. Waardeloos dus. Ik kan niet anders concluderen dat dit veroorzaakt wordt door hardware problemen in dit apparaat. Voor deze prijs kun je ook niet alles verwachten. 5GHz heb ik daarom uitgezet.

Al met al is dit systeem dus een hele leuke oplossing voor Wifi voor kleine installaties, maar de pretentie “Enterprise Grade Wifi system” wordt helaas niet waargemaakt.

In de loop van de tijd kwamen er nog enkele problemen bij. Als je een apparaat op een ander Wifi netwerk had gebruikt, kwam de verbinding met ons Wifi netwerk de eerstvolgende keer moeizaam tot stand. Op een gegeven moment kwam ik erachter dat je dit op kon lossen door in het control panel van Unify met een ander apparaat de DHCP release te vernieuwen. Al met al dus geen bevredigende situatie. Maar… waarom had ik er alleen last van? Het is mij niet duidelijk geworden.

De problemen bleven knagen en daarom deelde ik deze problemen met klanten van mij dit ook veel met Ubiquiti doen. Een van hen vertelde mij dat hij de Fritz.box (exacte type: WLAN 7360) vervangt door een Ubiquiti Security Gateway (USG).

Toen ik de USG in plaats van de Fritz.box ging gebruiken, bleken de Wifi problemen ineens opgelost te zijn. Snelheidsmetingen met de app Speedtest (beschikbaar voor heel veel platformen) leerden mij dat m’n wifi snelheid op elk punt in huis en in de tuin (!) meer dan 100 Mbps is, zowel up- als downstream. Wow!

Maar deze oplossing had ook een keerzijde: we hadden nu geen werkend TV- en telefoon signaal meer, aangezien de Fritz.box hier ook voor zorgt. De Fritz.box heeft namelijk speciale firmware die ervoor zorgt dat het TV signaal ook goed door de NAT omzetting van de router heen komt. De USG beschikt niet over deze functionaliteit. Ook beschikt de Fritz.box over een ingebouwd DECT basisstation.

Wat nu? Na contact gezocht te hebben met de helpdesk van Solcon kreeg ik een medewerker aan de telefoon die ook gebruikt maakte van het Unifi draadloze systeem. Hij had al een USG voordat hij de Fritz.box kreeg, en daarom had hij al een oplossing gevonden voor het gebruiken van zowel de USG en de Frtiz.box De oplossing bestaat uit de volgende stappen:

 1. Zorg ervoor dat de Fritz.box met DHCP adressen in een andere range uitdeelt dan de USG. Klik hiervoor op de 3 stippen onder elkaar rechtsboven in het hoofdmenu. Zet Advanced menu aan.
 2. Scroll in het tabblad Home Network->Home Network overview -> Network Settings naar het kopje “IP Addresses”. Klik hier op de button “IP4 Addresses”. Pas hier eventueel de range aan (in heb deze gezet naar 192.168.5.x reeks).
 3. Zoek op de pagina Home Network -> Home Network overview de USGgatewayrouter op.
 4. Klik op details van dit apparaat en zet een vinkje bij “Always assign this network device the same IPv4 address”
 5. Door in het menu Internet->Permit Access het tabblad Port Sharing te kiezen, kun je een device toevoegen for sharing. Klik hiervoor op de knop ‘Add device for sharing’. In de pagina die nu volgt kies je de USGgatewayrouter.
 6. Zet nu een vinkje bij “Open this device completely for Internet sharing via IPv4 (exposed host)”. Nu wordt alle IP verkeer dat niet door de Fritz.box afgehandeld wordt, doorgestuurd naar de USG.

De opstelling is in de afbeelding bij deze blogpost getekend. Nog enkele opmerkingen hierbij:

 1. VPN verbindingen bouw je nu op met de USG. Deze functionaliteit moet je in de Fritz.box uit zetten.
 2. Port forwarding moet je nu ook op de USG instellen.
 3. Alles wat je in wilt stellen, kan via de Unifi controller. Dus ook de USG stel je hier in. Lees goed de handleiding van de USG hoe dit te doen! De USG heeft dus geen eigen webinterface zoals je van een router gewend bent.
 4. Met de Unifi controller kun je alle Unifi componenten vanuit 1 webinterface instellen. Erg handig! Alle Unifi hardware wordt dus ingesteld vanuit deze webinterface.
 5. De netwerk switch mag een generieke switch zijn. UIteraard mag dit ook een Unifi type zijn, maar dit is niet nodig.
 6. Niet alle Unifi access points beschikken over een 48 PoE aansluiting. Sommigen zijn 24V. Hetzelfde geldt voor hun PoE switches. Goed opletten dus welke types je koopt!
 7. Waarom ben ik (nu) zo enthousiast over Unifi: veel gebruikers, redelijke prijzen, grote community, redelijke chat/email support (als de problemen niet te lastig zijn). Maar wat minstens zo belangrijk is dat je met deze componenten in staat wordt gesteld om eindelijk een fatsoenlijk (wifi) netwerk voor thuis te bouwen met gasten netwerk, verkeersmonitoring en vele andere (professionele) features. En ook in staat bent om problemen te analyseren.

Deze oplossing hebben we nu enkele weken in gebruik zonder ook maar 1 probleem gehad te hebben. Met dank aan degenen die bijgedragen hebben aan de oplossing!

Johan

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment