Ik heb wat met afstandsbedieningen. Of beter gezegd: tégen afstandsbedieningen. De reden is eenvoudig. Ze doen vaak niet wat je wilt. Aangezien afstandsbedieningen technische hulpmiddelen zijn, verwacht ik gewoon dat ze doen wat je ervan verwacht.

Een eenvoudig voorbeeld: als ik op de power toets van de TV-afstandsbediening druk, gaat de TV aan of uit. De lezer zal zeggen: dit doet deze toch ook?

Nou, ik zal uitleggen waarom dit niet altijd zo is. Ten eerste, de afstandsbediening doet alleen z’n werk als je deze goed op de TV richt. Waarom is deze eis nog steeds van toepassing op moderne afstandsbedieningen? De innovatie bij deze apparaten staat niet stil, maar tot op de dag van vandaag is er maar één merk (voorzover ik weet) die dit opgelost heeft: Bang & Olufsen. Omdat dit zo’n dure feature is? Ik weet dat niet zo is. Ik heb namelijk een andere consumenten audio/video apparaat die geen IR (infrarood) maar een RF (radio frequentie) afstandsbediening heeft (zo heet zo’n ding) en dit is de Boxee Box mediaplayer van D-Link. Dit apparaat kost zo’n € 175.

Het tweede probleem dat al deze afstandsbedieningen hebben is dat ze slechts 1 code voor aan/uit hebben. Dus niet een aparte code voor ‘aan’ en ‘uit. Dit wreekt zich als je meerdere apparaten wilt gaan bedienen met een zogenaamde universele afstandsbediening. Stel: je wilt je TV tegelijkertijd aanzetten met je audio-versterker. Je hebt je afstandsbediening zo geprogrammeerd dat dit met de power-toets kan. Nu richt je wel goed genoeg op de TV,  maar niet op de audio-versterker. En wat gebeurt er? De TV gaat aan, de audio-versterker gaat uit. Hier heb ik dus last van. Is er ook een oplossing voor? Jawel, na enkele weken heb ik deze gevonden: zorg dat de audio-versterker aan staat, en zet de TV vervolgens met het cijfer ‘1’ aan.

Hier hebben we meteen de reden te pakken waarom traditionele universele afstandsbedieningen zo slecht werkend en zulke slechte reviews krijgen. Je krijgt bovenstaande problemen namelijk niet goed opgelost met IR techniek. Een oplossing die door Logitech geleverd wordt, is een IR naar RF koppeling voor elk apparaat dat je ermee wilt bedienen. Is dit dan de oplossing? Afgezien van het feit dat dit er in veel gevallen lelijk uitziet, blijkt in de praktijk dat de complexiteit van de moderne apparaten er vaak voor zorgt dat deze oplossingen slechts beperkt voldoen. Je wilt tegenwoordig van alles kunnen programmeren en instellen op je AV-receiver (Spotify, Mediaplayers, Internet radio stations kiezen etc.) dat IR en ook RF eigenlijk niet meer voldoen. En dit soort programmeringen vereisen 2-weg communicatie waar IR niet in voorziet. Veel apparaten hebben tegenwoordig wel seriële interfaces etc. maar om hier een afstandsbediening voor te programmeren ben je vaak nog net zoveel geld kwijt als je totale AV installatie heeft gekocht. Ik heb even bij een bevriende relatie uitgezocht hoeveel dit ongeveer kost: afstandsbediening, afhankelijk van uitvoering: € 1000 – 2000; cursus programmeren: 2 dagen, programmeren van zo’n 3-5 apparaten: enkele uren.

Deze oplossingen zijn alleen voor de top van de markt bereikbaar. Waar ligt de oplossing voor de serieuze AV liefhebber, waartoe ik mezelf reken? Deze ligt bij de koppeling met het thuisnetwerk. Veel nieuwe AV apparaten kunnen tegenwoordig met een smartphone applicatie bediend worden. Hiermee los je eigenlijk alle problemen op: (1) je hoeft je afstandsbediening niet meer op het apparaat te richten; (2) er is 2-weg communicatie tussen de afstandsbediening en het apparaat; (3) je kunt op een makkelijke manier teksten invoeren.

Zijn hiermee alle problemen opgelost? Nee, er zijn er nog 2 over: (1) ik ben nog op zoek naar een kastje dat op een eenvoudige manier 1 of meerdere apparaten die niet voorzien zijn van zo’n fraaie thuisnetwerk koppeling hiervan te voorzien. (2) hierbij hoort uiteraard een applicatie waarmee deze apparaten te bedienen zijn.

Ik kom graag in contact met degene die mij deze ontbrekende schakels kan leveren!