Onlangs wilden we een nieuwe TV kopen. De oude breedbeeld Loewe had problemen met z’n zoveelste afstandsbediening, en we wilden graag ook foto’s kunnen bekijken, en meerdere apparaten makkelijk aan kunnen sluiten via HDMI.

Dus de zoektocht begon. Plasma of LCD, 37″ (m’n vrouw) of 46″ (de kids)? Via kieskeurig.nl en tweakers.net/pricewatch vervolgens enkele TV’s op een rij gezet. Na wat interne onderhandelingen kwamen we uit op een formaat tussen 40 en 42″. Vervolgens keuze LCD/Plasma. De keuze kwam op LCD uit ivm prijs/prestatie. Wel een goede LCD: één met LED backlight en local dimming. Was de trend vorig jaar in de markt nog full LED, de nieuwste modellen zijn alleen nog maar voorzien van edge LED technologie. Ik kon maar één reden bedenken: productie-kostprijs. Verder kwam ik erachter dat het belangrijk is om de redelijk hoge verversingsfrequentie te kiezen. 100 Hz is voor dit soort schermen echt te laag. Dus: minimaal 200 Hz. En dan internet. Wel of niet op de TV? We wisten het niet zo goed. Over 3D waren we het eigenlijk allemaal eens: dit voegt zo weinig toe, dat dit het geld niet waard is. Bleven over: enkele LG, Samsung en Philips TV’s.

Vervolgens zijn we bij de Mediamarkt gaan kijken. Je wilt tenslotte ook wel iets zien voordat je iets koopt. De TV’s die we uitgekozen hadden, hadden ze helaas niet bij Mediamarkt. Alleen andere modellen, en als ze deze wel hadden, waren ze veel te duur. Dan maar ‘ns wat snufjes uitproberen: internet – stond nog in de kinderschoenen. Lezers, verwacht hier niet teveel van: het is traag, en het invoeren van een URL kost veel moeite. En een filmpje afspelen van een willekeurige website lukt alleen met heel veel geluk. Hetzelfde geldt de mogelijkheid tot het afspelen van films en dergelijke: de AVCHD video’s van m’n Panasonic videocamera worden door nog geen enkele TV afgespeeld.

Vervolgens bij de BCC gekeken. Hier viel ons oog op een ‘laatste model met korting’: de 42LE8500. Na nog wat extra korting bedongen te hebben, namen we dit apparaat voor een zeer schappelijk bedrag mee naar huis. Aangesloten en… waat een fantastisch beeld! Het geluid is bar en boos slecht, maar dat kan ook niet anders met zo’n platte TV. Ik ben nu aan het broeden aan een oplossing voor dit probleem. Wordt vervolgd.

Moraal van dit verhaal: zorg dat je weet wat de prijzen op internet zijn, en ga ermee naar de winkel. Ook zij kunnen jou TV’s voor internet prijzen leveren, aangezien de fabrikanten meebetalen aan het demonstreren van de TV’s in de showroom (c.q. dit volledig betalen). Je kunt dan in veel gevallen vergelijkbare prijzen bedingen. In ieder geval bij BCC in Eindhoven.